Τι χρειάζεται να ξέρουμε για την ακμή

Άρθρα από την δερματολόγο Χριστίνα Δάρα

naturepharm.gr - ακμή
Η ακμή είναι μια συχνή διαταραχή που προσβάλλει περίπου το 80% των εφήβων με ποικίλη βαρύτητα. Η ακμή εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία. Διακρίνουμε νεογνική, βρεφική, παιδική, εφηβική και όψιμης έναρξης ακμή. Στην ηλικία των 50 χρονών, 12% των ατόμων εμφανίζουν ακμή.
Αν και καλοήθης νόσος, η ψυχολογική της επιβάρυνση είναι σημαντική, ιδιαίτερα γιατί η μεγαλύτερη της επίπτωση συμβαίνει στην εφηβική ηλικία, περίοδο κατά την οποία η προσωπικότητα του ατόμου αναπτύσσεται. Η ακμή είναι χρόνια νόσος. Υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις που αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, αφήνουν μόνιμες ουλές.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η ακμή πρέπει να θεραπεύεται προσεκτικά από τον απόλυτα ειδικό. Οι υπάρχουσες θεραπείες προσφέρουν σαφή βελτίωση σε όλους τους ασθενείς. Αν η θεραπεία αρχίσει στα πρώτα στάδια της νόσου, θα μειώσει της επιπτώσεις της και θα περιορίσει την εξέλιξη της.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΨΕΥΤΙΚΩΝ ΔΟΞΑΣΙΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

– Η ακμή δεν σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα ή την απουσία αυτής.
– Η ακμή δεν σχετίζεται με κάποια φαγητά π.χ. σοκολάτα. Παρ’ όλα αυτά, η αποφυγή παχυσαρκίας και κατανάλωσης λιπαρών φαγητών και η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής είναι άκρως επιθυμητή διότι η παχυσαρκία ευνοεί την υπερανδρογοναιμία.
Τα μαύρα στίγματα δεν πρέπει να τα πειράζει ο ασθενής γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος ουλοποίησης. Αν χρειασθεί κάποιος καθαρισμός αυτός μπορεί να γίνει μόνο από τον απόλυτα ειδικό και δεν υποκαθιστά την φαρμακευτική θεραπεία.
– Ο καθαρισμός δεν είναι θεραπεία της ακμής από μόνος του.
Πλύσιμο με ένα ήπιο καθαριστικό gel, μια μη λιπαρή σμηγματορυθμιστική υδατική κρέμα και ένα μη λιπαρό, μη φαγεσωρογόνο αντηλιακό γαλάκτωμα είναι τα απαραίτητα φαρμακευτικά καλλυντικά που συμπληρώνουν τη θεραπεία. Τα κορίτσια επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ένα ελαφρύ μεϊκ απ κατά προτίμηση με αντηλιακή προστασία.
– Ο ήλιος δεν βελτιώνει την ακμή.
– Η ακμή είναι χρόνιο νόσημα, με μέση διάρκεια τα 7 έτη. Αν με τη τοπική ή και συστηματική θεραπεία οι βλάβες υποχωρήσουν, η θεραπεία δεν πρέπει να διακόπτεται, αλλά να μπαίνει σε φάση συντήρησης μακροχρόνια.

Leave a comment