Η θρεπτική αξία του μάκα και η συμβολή του στη σεξουαλική δραστηριότητα.

To φυτό Maca

του Δρ Γεωργίου Ζακυνθινού*

Το Maca είναι ένα γογγύλι  που μοιάζει με το γνωστό μας ραπανάκι  που αναπτύσσεται στα υψίπεδα των Άνδεων στα  βουνά του Περού. Έχει μια μοναδική σύνθεση θρεπτικών στοιχείων σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και αυτό γιατί κατέχει τις ενώσεις εκείνες  που υποστηρίζουν μια  ενισχυμένη σεξουαλική λειτουργία. Η χημική ανάλυση της ρίζας του αποκαλύπτει την παρουσία βιολογικά ενεργών αρωματικών γλυκοζινολιτών, οι  οποίοι έχουν τις φημισμένες αφροδισιακές ιδιότητες.

Η θρεπτική αξία

Η θρεπτική αξία της ξηρής ρίζας maca είναι υψηλή, μοιάζοντας με εκείνων των δημητριακών όπως ο αραβόσιτος, το ρύζι, και ο σίτος. Περιέχει 60-75% υδατάνθρακες, 10-14%πρωτεϊ’νες, 8,5% ίνες, και  2,2% λιπίδια. Η πρωτεΐνη του maca υπάρχει κυρίως υπό μορφή πολυπεπτιδίων και αμινοξέων (συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ποσών αργινίνης , σερίνης, ιστιδίνης, ασπαρτικού οξέος, γλουταμινικού οξέος, γλυσίνης, βαλίνης, φαινυλαλανίνης, τυροσίνης, και θρεονίνης.

Εκατό γραμμάρια ξηρής ρίζας περιέχoυν περίπου 250 mg ασβεστίου, 2 gr καλίου, και 15 mg σιδήρου καθώς και σημαντικές ποσότητες λιπαρών οξέων (συμπεριλαμβανομένων των λινολενικού, παλμιτικού, και ελαϊκού). Το Maca περιέχει στερόλες (περίπου 0,05% έως 0.1%) άλλα και βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Εκτός από την αναφερόμενη  πλούσια περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία περιέχει βιταμίνη B1, βιταμίνη B2, βιταμίνη B12, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, αλκαλοειδή, τανίνες, και σαπωνίνες.

Αποτελέσματα χημικών αναλύσεων ανέδειξαν και  την παρουσία βιολογικά ενεργών αρωματικών ισοθειοκυανών  μια ομάδα ουσιών που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά όπως είναι τα λάχανα, τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα. Τόσο η  χημική ανάλυση όσο και οι ερευνητικές εργασίες  παρουσιάζουν ότι η ρίζα του maca περιέχει τη χημική ουσία  αποκαλούμενη p-methoxybenzyl,isothiocyanate η οποία έχει φημισμένες αφροδισιακές ιδιότητες. Τουλάχιστον τέσσερα αλκαλοειδή είναι επίσης παρόντα αλλά δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί  ακόμα.

Η φρέσκια ρίζα του maca περιέχει και γλυκοζινολίτες  σε ποσοστό 1%περίπου. Οι γλυκοζινολίτες    βρίσκονται σε πολλά φυτικά είδη στην οικογένεια των Σταυρανθών λαχανικών και  τεκμηριωμένα λειτουργούν προληπτικά απέναντι στον καρκίνο.

Mάκα και σεξουαλική δραστηριότητα

Τα ευεργετικά αποτελέσματα του maca για τη σεξουαλική λειτουργία και τη γονιμότητα μπορούν να εξηγηθούν απλά από την υψηλή συγκέντρωσή σε πρωτεϊνες και σε ζωτικής σημασίας θρεπτιές ουσίες. Η ξηρά ρίζα του maca περιέχει περίπου 10% πρωτεΐνη όπως αναφέρθηκε  υπό μορφή κυρίως αμινοξέων.

Είναι γνωστό ότι τα αμινοξέα (οι δομικές μονάδες των πρωτεϊνών) είναι απαραίτητα στη διατροφή και για πολλές συνδυαστικές λειτουργίες στο σώμα μας συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών λειτουργιών και της γονιμότητας. Τα αμινοξέα απαιτούνται για να δομούν  τους νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη και nor-αδρεναλίνη. Αυτές οι ουσίες διαβιβάζουν τα σήματα στο νευρικό σύστημα και διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στο στάδιο της σεξουαλικής διέγερσης και στη φυσική απόδοση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης σύμφωνα με έγκυρες μελέτες. Τα κύρια αμινοξέα που οι νευροδιαβιβαστές αυτοί απαιτούν, περιλαμβάνουν τη φαινυλαλανίνη, την τυροσίνη και την ιστιδίνη (και τα τρία βρίσκονται σε καλή % περιεκτικότητα στο maca).  Επιπλέον περιέχει το αμινοξύ αργινίνη που θεωρείται ότι μπορεί να  βοηθήσει στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου που λειτουργεί ευεργετικά στην αρσενική ανικανότητα, και για το οποίο το maca αποτελεί μια σημαντική πηγή. Η Ιστιδίνη  επίσης βρίσκεται στη ρίζα maca σε υψηλά ποσά. Αυτό το αμινοξύ διαδραματίζει έναν συχνά-αγνοημένο αλλά σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών. Μια πρόσθετη υπέρ-σεξουαλική επίδραση της ιστιδίνης όπως επίσης και της αργινίνης μπορεί να βοηθήσει στην αγγειοδιαστολής και αύξηση της ροής αίματος στα όργανα και των δύο φύλων. Στην περίπτωση του Μάκα και όπως αναφέρθηκε είναι πλούσιο και σε ψευδάργυρο συμπληρώνοντας το παζλ της επάρκειας θρεπτικών στοιχείων και ενώσεων που επιδρούν ευεργετικά στην σεξουαλική ζωή αφού είναι γνωστός και ο ρόλος του ψευδαργύρου σε αυτή.

Σήμερα η ξηρά ρίζα maca αλέθεται για να κονιρτοποιηθεί  και διατείθεται  σε κάψουλες  ως συμπλήρωμα διατροφής,   και πωλείται:

  • σαν φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών (αμινοξέα, μέταλλα, κ.λπ….)
  • για να περιορίσει τα προβλήματα γονιμότητας και των δύο φύλων
  • για να υποστηρίξει τη στυτική λειτουργία

Αποποίηση: Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί συμβουλή υγείας και έχει εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα.

*Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙ Καλαμάτας

Advertisements

One thought on “Η θρεπτική αξία του μάκα και η συμβολή του στη σεξουαλική δραστηριότητα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s