Σπιρουλίνα, Super Tροφές

Η σπιρουλίνα είναι ένα φωτοσυνθετικό, πολυκύτταρο, νηματοειδής κυανοφύκος (μπλε-πράσινου χρώματος). Η πιο κοινή και ευρέως διαθέσιμη σπιρουλίνα είναι η Arthrospira platensis. Αναπτύσσεται σε φυσικές λίμνες υψηλής αλκαλικότητας, όπου το υψηλό pH εμποδίζει την ανάπτυξη άλλων φυκιών.

Λόγω της υψηλής της διατροφικής αξίας τόσο σε μίκρο- όσο και μακροθρεπτικά συστατικά, η σπιρουλίνα έχει μια μακρά ιστορία χρήσης ως τροφή. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά παρατηρείται στους Αζτεκούς που ζούσαν στην κοιλάδα του Μεξικού κατά το δέκατο έκτο αιώνα. Μύθοι αναφέρουν ότι οι Αζτέκοι αγγελιοφόροι δρομείς συνήθιζαν να λαμβάνουν σπιρουλίνα πριν τους μαραθώνιους τους. Στην Δημοκρατία του Τσαντ στην Αφρική τα μέλη της φυλής Kenembu, που κατοικούν κατά μήκος των ακτών της λίμνης Τσαντ, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη σπιρουλίνα στη δίαιτά τους παρασκευάζοντας ένα παραδοσιακό έδεσμα με την ονομασία «dihe» (παξιμάδι). Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών η σπιρουλίνα παράγεται εμπορικά ι και χρησιμοποιείται ως τροφή σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η καλλιέργειά της μπορεί να γίνει είτε σε ανοιχτές φυσικές λίμνες υπό ελεγχόμενες συνθήκες είτε σε κλειστές υπαίθριες δεξαμενές με τη μορφή θερμοκηπίου.

Η εταιρεία Astra Medical Hellas Superfoods διαθέτει το συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Spirulina Gold Eubias™, που περιέχει 50mg σπιρουλίνα (Arthrospira platensis) με τη μορφή σκόνης (TD αριθ 60-2009).

Πρωτεΐνες

Η σπιρουλίνα περιέχει υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών (55-70% επί ξηρού) παρέχοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (αυτά τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να προέρχονται από την τροφή) παράλληλα με αρκετά μη απαραίτητα αμινοξέα (μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός). Η βιολογική αξία της πρωτεΐνης της σπιρουλίνας είναι ανώτερη από όλες τις συνήθεις φυτικών πρωτεϊνών, όπως τα ψυχανθή.

Απαραίτητα λιπαρά οξέα

Η θρεπτική αξία της σπιρουλίνας έγκειται και στο υψηλό της περιεχόμενο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (1,5-2,0% του 5,0-6,0% των συνολικών λιπαρών). Πιο συγκεκριμένα, η σπιρουλίνα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή γ-λινολενικού οξέος (36% του συνόλου των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων). Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες λινελαϊκού οξύ, στεαριδονικού, εικοσιπεντανοϊκού, δοκοσαεξανοϊκού και αραχιδονικού οξέος. Το γ-λινολενικό οξύ είναι πρόδρομη ουσία ορισμένων προσταγλανδινών και συμμετέχει στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης του αίματος. Επιπλέον, συμμετέχει στη λειτουργία του εγκεφάλου ως δομικό συστατικό των μεμβρανών των νευρικών κυττάρων. Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα το γ-λινολενικό οξύ φαίνεται να έχει και κάποιες αντικάρκινικές ιδιότητες.

Βιταμίνες & χρωστικές ουσίες

Η σπιρουλίνα περιέχει σημαντικές ποσότητες για τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, και Β9), καθώς επίσης και βιταμίνη C, βιταμίνη D και βιταμίνη Ε. Περιέχει επίσης πολλές χρωστικές ουσίες συμπεριλαμβανομένων των χλωροφύλλης-α, ξανθοφύλλης και β-καροτενίου.

Μέταλλα

Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε κάλιο και αποτελεί επίσης καλή πηγή ασβεστίου, χρωμίου, χαλκού, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου, σεληνίου, νατρίου και ψευδαργύρου.

Πιθανά οφέλη

Η Spirulina Gold Eubias™ αποτελεί την «χρυσή» επιλογή για έναν υγιή οργανισμό γεμάτο ζωντάνια και την αντοχή. Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα φαίνεται ότι όχι μόνο συμβάλλει στην βελτίωση της έμφυτης ανοσίας, αλλά συμμετέχει και στη ρύθμιση της παραγωγής αντισωμάτων. Με περισσότερα από 90 ενεργά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, η σπιρουλίνα φαίνεται να έχει μια ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες και το γενετικό υλικό από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών συμβάλλοντας έτσι και στην προστασία από την πρόωρη γήρανση. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η σπιρουλίνα επηρεάζει θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ και συμβάλλει στην προστασία των σκελετικών μυών από κακώσεις.

Η Spirulina Gold Eubias™ περιέχει 240 δισκία των 300mg. Για την καλύτερη απορρόφηση αποφύγετε τη λήψη σπιρουλίνας μαζί με άλλες πηγές βιταμίνης C, παράλληλα ή για 1 ώρα. Συνιστώμενη ημερήσια δόση: 3 δισκία την ημέρα.

Σε καμία περίπτωση τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν μία ισσοροπημένη διατροφή, ή παρουσιάζουν οποιαδήποτε άμεση φαρμακευτική δράση.

Superfoods.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s