Ψείρες: Τips για πρόληψη και αντιμετώπιση!

Αν το παιδί σας προσβληθεί από ψείρες, τότε το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με αντιφθειρική αγωγή. Τα διαθέσιμα σκευάσματα που καταπολεμούν τις ψείρες είναι τοπικής χρήσης και περιλαμβάνουν σαμπουάν, λοσιόν και κρέμες μαλλιών, που χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες.

Η τοπική θεραπεία για τις ψείρες διαρκεί 8-10 ημέρες και τα αποτελέσματα διαπιστώνονται με το τεστ της ψιλής χτένας, η οποία πρέπει να παραμείνει απολύτως καθαρή για δύο συνεχόμενες ημέρες.

Image

Το κεφάλι μπορεί να έχει φαγούρα για μία εβδομάδα μετά την απομάκρυνση των ψειρών. Το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος με δερματικές εκκρίσεις, πρησμένους αδένες και ελαφρό πυρετό. Αν συμβεί αυτό, πηγαίνετε στον οικογενειακό σας γιατρό.

Η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από μία εβδομάδα για να θεωρηθεί αποτελεσματική και ασφαλής. Επίσης, είναι σημαντικό να συνεχίζεται να ελέγχετε το παιδί κάθε εβδομάδα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του «μαλακτικού και χτένας» για 2-3 εβδομάδες μετά τη χρήση του εντομοκτόνου, για να βεβαιωθείτε ότι η θεραπεία ήταν αποτελεσματική.

Τέλος, σε περίπτωση που εκδηλωθεί σε σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς κ.ά. καλό είναι να ειδοποιούνται οι γονείς, ώστε ο έλεγχος και η αγωγή να γίνεται συγχρόνως για να περιορίζεται ο κίνδυνος της αναμόλυνσης.

Τips για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ψειρών

Αποφύγετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί αντικείμενα -όπως χτένες και καπέλα- άλλων παιδιών. Είναι καλό να του μάθετε πως μερικά πράγματα είναι αυστηρά προσωπικά.

Μετά από κάθε λούσιμο, χτενίστε με ψιλή χτένα, που έχετε ραντίσει με οινόπνευμα. Είναι γνωστό πως το οινόπνευμα σκοτώνει τις ψείρες. Αποφύγετε όμως να ρίξετε οινόπνευμα κατ’ ευθείαν στο κεφάλι του παιδιού σας γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να το ερεθίσει.

Προληπτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική λοσιόν η οποία αλλάζει το pH της επιδερμίδας του κεφαλιού, εμποδίζοντάς τις να αναπτυχθούν.

Λούστε τα μαλλιά του, με φαρμακευτικό σαμπουάν που βοηθά στην αποκόλληση και απομάκρυνση της κόνιδας (τα αβγά της ψείρας).

Εάν ακούσετε πως κάποιος φίλος ή συμμαθητής του παιδιού σας έχει «κολλήσει ψείρες» καλό είναι να γίνετε παράλληλη αγωγή και στα υπόλοιπα παιδιά της «παρέας».

Χρησιμοποιήστε ένα φαρμακευτικό σκεύασμα κατά της φθειρών όχι προληπτικά, παρά μόνο αν είστε βέβαιοι ότι υπάρχει επιμόλυνση (καθώς οι φθείρες εμφανίζουν αντοχή στη συνέχεια στο συγκεκριμένο σκεύασμα).

Πλύνετε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα σε ψηλές θερμοκρασίες (60 βαθμούς).

Απολυμάνετε βούρτσες και χτένες βάζοντάς τες σε οινόπνευμα για τουλάχιστον 1 ώρα.

Πριν ξεκινήσετε την εφαρμογή κάποιου αντιφθειρικού σκευάσματος, συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας. Προληπτικά, το καλύτερο είναι, να χρησιμοποιήσετε φυσικά σκευάσματα που είναι ήπια για το δέρμα και τα μαλλιά.

ΠΗΓΗ: http://www.lovebaby.gr

 

Το www.naturepharm.gr σας προτείνει:

Aντιφθειρική προστασία από την Korres Natural Products

–          Λοσιόν με Μηλόξυδο 150ml + ΔΩΡΟ Σαμπουάν Μηλόξυδο 150ml

–          Σαμπουάν με Μηλόξυδο  150ml + ΔΩΡΟ χτενάκι

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s