Βιταμίνη C, ένας ισχυρός σύμμαχος στην περιποίηση προσώπου

Η βιταμίνη C (L-ασκορβικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, την οποία βρίσκουμε σε διάφορες τροφές όπως τα εσπεριδοειδή, η πράσινη πιπεριά , τα ακτινίδια κλπ. Πέρα από τον ουσιώδη ρόλο που παίζει σε διάφορες μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού, είναι απαραίτητη και για τη σύνθεση του κολλαγόνου και άρα πολύ σημαντική για το δέρμα. Επίσης, έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά να αντιμετωπισθούν οι βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή η γήρανση του δέρματος. Μερικές ακόμη από τις ευεργετικές τις ιδιότητες είναι ότι:

–          Ενυδατώνει
–          Βελτιώνει τις δυσχρωμίες
–          Καθαρίζει και απολεπίζει το δέρμα
–          Βοηθά στον έλεγχο της λιπαρότητας
–          Προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV

Image

Η επιστήμη της κοσμητολογίας χρησιμοποιεί τη βιταμίνη C ή παράγωγά της σε καλλυντικά προϊόντα για το δέρμα. Την βρίσκουμε ως L-ασκορβικό οξύ, το οποίο όμως έχει χαμηλό Ph και οξειδώνεται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα και μπορεί να είναι αποτελεσματικό μόνο σε υψηλές συγκεντρώσεις. Επίσης υπάρχει και το μαγνήσιο-φωσφορικό ασκορβύλιο, ένας εστέρας της Βιταμίνης C, ο οποίος έχει υψηλότερο Ph και είναι λιγότερο ερεθιστικός σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα (περιέχει λιγότερα οξέα).  Ένα ακόμη παράγωγο της βιταμίνης C, που μάλιστα χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος, είναι το παλμιτικό ασκορβύλιο. Είναι λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό, μη ερεθιστικό και πιο σταθερό από τη βιταμίνη C, αλλά ίσως όχι εξίσου αποτελεσματικό στην παραγωγή κολλαγόνου.

Θα πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε βιταμίνη C σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες, όπως πχ την Ρετινόλη, καθώς και οι δύο είναι αρκετά ισχυρές και σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να αφυδατώσουν το δέρμα. Επίσης, προσοχή χρειάζεται στην παράλληλη χρήση με αλφα-υδροξυοξέα (AHA), γιατί μπορεί να προκληθεί ερεθισμός και ακόμη και απολέπιση στο δέρμα. Τέλος, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε βιταμίνη C παράλληλα με πεπτίδια του χαλκού (αυξάνουν την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου και συντελούν στην επούλωση των πληγών), καθώς το ένα ακυρώνει τη δράση του άλλου!

ΠΗΓΗ: www.beautytalk.gr

Το  www.naturepharm.gr  προτείνει: Σβήστε τα σημάδια του χρόνου με το Chronoderm Vitamine C 10%!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s