Πώς να ανακουφίσετε τα μάτια σας από τον υπολογιστή

Δουλειά στον υπολογιστή, σερφάρισμα στο internet και ώρες μπροστά στο Facebook και το Youtube. Η πλειοψηφία χρησιμοποιεί αρκετές ώρες το pc ή ακόμα και τα smartphones μέσα στο 24ωρο, με αποτέλεσμα να παραπονιέται για τα κόκκινα και κουρασμένα μάτια της. Περίπου το 70% των Αμερικάνων σε γραφεία με υπολογιστή ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στα μάτια, αυξημένη μυωπία ή διαπιστώνει ότι «παίζει» το μάτι του. Οι παρακάτω 10 τρόποι θα σας βοηθήσουν να απομακρυνθείτε από την κούραση των ματιών… ακόμα και εάν πρέπει να δουλεύετε 10 ώρες μπροστά από την οθόνη!

pws_na_anakoufisete_ta_matia_sas_apo_ton_ypologisthΚαθίστε ιδανικά σε σχέση με… το ψηλότερο μέρος της οθόνης!

Τα μικρά πράγματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.  Το ψηλότερο μέρος της οθόνης θα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σας, ενώ παράλληλα, η απόσταση από την οθόνη θα πρέπει να είναι ίση περίπου με το μήκος των χεριών σας. Επίσης, σημαντικό είναι να κρατήσετε την οθόνη εντελώς κατακόρυφη, και όχι σε κλίση, και να ρυθμίσετε την καρέκλα σας στο σωστό ύψος.

Πείτε «ναι» στα συχνά διαλείμματα στο γραφείο

Κάποιοι κάνουν μόνο δυο διαλείμματα των 15 λεπτών μέσα στο ωράριο τους. Όμως, όταν η δουλειά απαιτεί να βρίσκεστε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, τότε είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά διαλείμματα. Τουλάχιστον στην αρχή, δοκιμάστε να ακολουθήσετε κατά γράμμα τον «χρυσό» κανόνα 20-20-20. Με άλλα λόγια, κάθε 20 λεπτά κοιτάξτε για 20 δευτερόλεπτα μακριά από την οθόνη του υπολογιστή σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 ποδιών (περίπου 6 μέτρα). Αργότερα, σηκωθείτε από τον υπολογιστή, μετακινηθείτε και τεντώστε τα χέρια, τα πόδια, την πλάτη και τους ώμους σας για να μειώσετε την ένταση και την κούραση των μυών.

Εξετάστε τη λύση των γυαλιών υπολογιστή

Υπάρχουν ειδικά γυαλιά για τον υπολογιστή που κρατούν «υγιή» τα μάτια σας και δεν οδηγούν στην κούραση τους. Τα γυαλιά διαθέτουν έναν ελαφρύ χρωματισμό και επιστρώσεις που προστατεύουν το μάτι από την ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σαν ένα φίλτρο. Πέρα από το ότι πρέπει να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, καλό είναι να ρωτήσετε και τη γνώμη του οπτικού για τα γυαλιά υπολογιστή. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι φακοί επαφής κάνουν τα μάτια κόκκινα και ξηρά μετά από τις οκτώ ώρες μπροστά στο laptop.

Πώς να ανακουφίσετε τα μάτια σας από τον υπολογιστήΧαλαρώστε τα μάτια σας με ένα μασάζ ματιών

Δημιουργήστε θερμότητα στα χέρια, τρίβοντας τις παλάμες σας και εν συνεχεία, τοποθετήστε τα πάνω στα βλέφαρά σας. Κάντε μασάζ για λίγα λεπτά και έτσι θα τα ξεκουράσετε. Εναλλακτικά, ανοιγοκλείστε τα 10 φορές κάθε 20 λεπτά, ώστε να υγρανθούν και να αποφευχθεί η ξηρότητα και οι ερεθισμοί. Βέβαια, ιδανικό θα είναι να ρίχνετε μερικά τεχνητά δάκρυα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Χαμηλώστε τα φώτα και κλείστε τις κουρτίνες

Η καταπόνηση των ματιών συχνά προκαλείται από το υπερβολικά έντονο φως, είτε αυτό προέρχεται από το παράθυρο, είτε από τη λάμπα του γραφείου. Κλείστε τις κουρτίνες στα παράθυρα και μειώσετε τον εσωτερικό φωτισμό, βάζοντας λάμπες χαμηλότερης έντασης. Παράλληλα, εάν είναι δυνατόν τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή με τέτοιο τρόπο, ώστε τα παράθυρα να βρίσκονται στο πλάι, αντί για μπροστά ή πίσω.

Αντικαταστήστε την παλιά οθόνη… με μια επίπεδη LCD!

Αγοράστε μια νέα επίπεδη οθόνη και κρατήστε ξεκούραστα τα μάτια σας, καθώς οι σύγχρονες οθόνες δεν αφήνουν τις εικόνες να… «τρεμοπαίζουν», ούτε καν ανεπαίσθητα! Πιο συγκεκριμένα, επιλέξτε μια μεγάλη οθόνη με την υψηλότερη δυνατή ανάλυση και με χαμηλό τόνο dot για μεγαλύτερη ευκρίνεια.

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις της οθόνης του pc

Η προσαρμογή των ρυθμίσεων σίγουρα θα μειώσει την καταπόνηση των ματιών και την κούραση. Πρώτα από όλα, ρυθμίστε τη φωτεινότητα της οθόνης, ώστε να είναι περίπου η ίδια με τη φωτεινότητα του χώρου εργασίας σας. Η εικόνα της δεν πρέπει να φαίνεται ούτε θαμπή και γκρίζα, ούτε πολύ σκοτεινή. Επιπλέον, ειδικά κατά την ανάγνωση ή το γράψιμο στο word, είναι σημαντικό να ρυθμίζετε τα γράμματα σε μεγάλη γραμματοσειρά και να προτιμάτε τα μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο.

 

ΠΗΓΗ: http://www.flowmagazine.gr

 

Το www.naturepharm.gr προτείνει:

  • Optofresh Towels (Οφθαλμομάντηλα) για τον Καθαρισμό και την ανακούφιση την ερεθισμένων βλεφάρων.

pws_na_anakoufisete_ta_matia_sas_apo_ton_ypologisth

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s